Τι να δείτε στην Κυπαρισσία

Αξιοθέατα
'Το κανόνι στο κάστρο της Κυπαρισσίας' - Κυπαρισσία
'Το κανόνι στο κάστρο της Κυπαρισσίας' John Nousis - Travelmyth.com

Η Κυπαρισσία μπορεί να μην έχει πολλά μνημεία να αναδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν της, ωστόσο ολόκληρη η πόλη είναι ένα μνημείο με σήμα κατατεθέν το Κάστρο της Αρκαδιάς ή αν προτιμάτε Κάστρο των Γιγάντων που δεσπόζει στην Παλιά Πόλη. Η τελευταία έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός μετά από τις προσπάθειες των κατοίκων και του δήμου και όχι άδικα.

Αν περιπλανηθείτε στα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι γιατί οι κάτοικοι δημιούργησαν ακόμα και μη κερδοσκοπική οργάνωση για το πρόγραμμα ανάδειξης και διατήρησης της ταυτότητας της Παλιάς Πόλης. Η νοσταλγική ατμόσφαιρα, τα γραφικά παραδοσιακά αρχοντικά αλλά και λαϊκά σπίτια και οι διάσπαρτες κρήνες θα σας δώσουν μια γεύση των πόλεων του παρελθόντος αλλά και ένα μάθημα για τις σημερινές και μελλοντικές πόλεις. Στην Παλιά Πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που κάποτε ήταν το πατρικό σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά καθώς και το μέρος όπου διετέλεσε έπαρχος της περιοχής ο αδερφός του.

Εδώ βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, επίσημη αργία για όλη την πόλη της Κυπαρισσίας. Στο ψηλότερο σημείο, μέσα στο πράσινο του όρους Ψυχρού βρίσκεται η δεξαμενή που τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και η οποία κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας που είναι αφιερωμένο στις μάνες της Αρκαδίας οι οποίες έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Από αυτό το σημείο μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα του κάμπου της Τριφυλίας.

Η γραφική πλατεία της παλιάς πόλης
'Η γραφική πλατεία της παλιάς πόλης' - John Nousis - Travelmyth.com

Ωστόσο, το Κάστρο είναι αυτό που κλέβει την παράσταση και συνάμα χαρακτηρίζει την πόλη. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Παλιά Πόλη και από εκεί βάζει τη Μεσαιωνική πινελιά του στο καταπράσινο τοπίο κάνοντας την Κυπαρισσία ακόμα πιο γραφική και όμορφη. Χτίστηκε από τους Φράγκους, λόγω όμως της στρατηγικής θέσης τόσο της πόλης όσο και του ίδιου του κάστρου έγινε ιδιοκτησία πολλών λαών πριν περάσει τελικά στα χέρια των Ελλήνων το 1830. Το κάστρο περιτριγυριζόταν από τέσσερις πύργους, ενώ σώζεται μέχρι σήμερα ο Πύργος του Ιουστινιανού. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το κάστρο τις απογευματινές ώρες από όπου μπορείτε να αγναντέψετε το μαγευτικό απέραντο γαλάζιο του Ιονίου Πελάγους και να δείτε το ηλιοβασίλεμα που ο Γάλλος πολιτικός Ζώρζ Κλεμανσώ χαρακτήρισε ως το ωραιότερο που είχε δει στα ταξίδια του όταν επισκέφτηκε την πόλη για να εγκαινιάσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο. Αν ωστόσο μείνετε εκεί και αφού πέσει ο ήλιος θα μπορέσετε να απολαύσετε τον έναστρο ουρανό από ένα φωτισμένο κάστρο και να βγείτε υπέροχες φωτογραφίες.

Λίγο έξω από την Κυπαρισσία και 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Παλιάς Πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς. Τα ευρήματα της Περιστεριάς δηλώνουν την ιστορικότητα της Κυπαρισσίας αλλά και την ύπαρξη της πόλης από την πρωτομυκηναϊκή ακόμα εποχή. Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως οι Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου αφού στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1960 βρέθηκαν 3 θολωτοί τάφοι, χρυσά κύπελλα και αγγεία της εποχής.

Αν είστε φυσιολάτρες η Κυπαρισσία μπορεί να σας προσφέρει αξέχαστες στιγμές στην σχεδόν ανέγγιχτη απαράμιλλη φυσική ομορφιά της. Από τη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς ξεκινά ένα μονοπάτι που σας οδηγεί στο φαράγγι με τους σταλακτίτες. Η διαδρομή ενδείκνυται για όσους αγαπούν την πεζοπορία αλλά και για τους λιγότερο ενεργητικούς αφού έχει σύντομη διάρκεια 30 λεπτών περίπου. Η φύση θα σας ανταμείψει με υπέροχες εικόνες από πανύψηλα δέντρα, γέρικα πλατάνια, κρυστάλλινα νερά και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες. Μπορεί να είστε σε παραθαλάσσια πόλη, η Κυπαρισσία όμως έχει το πλεονέκτημα να συνδυάζει όλα τα στοιχεία της φύσης αφού ενώνει το βουνό με τη θάλασσα.

Ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες είναι και το πευκοδάσος του Αγιαννάκη το οποίο έχει έκταση τριών χιλιομέτρων και βρίσκεται παράλληλα με τη θάλασσα προσφέροντας ήσυχες διαδρομές σε μικρά αμμουδερά μονοπάτια ανάμεσα σε καταπράσινα πεύκα. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αγιαννάκη λειτουργεί περιβαλλοντικός σταθμός ενημέρωσης για τη χελώνα καρέτα-καρέτα, καθώς η παραλία του Αγιαννάκη ανήκει στην προστατευμένη περιοχή της ζώνης ωοτοκίας των χελωνών. Είναι μια ιδανική εκδρομή για οικογένειες που θα διδάξει στα παιδιά την αξία της φύσης αλλά και θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες για να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το προς εξαφάνιση είδος.

Η αρχή του μονοπατιού για το φαράγγι με τους σταλακτίτες
'Η αρχή του μονοπατιού για το φαράγγι με τους σταλακτίτες' - John Nousis - Travelmyth.com

Για το τέλος αφήσαμε τον επίγειο παράδεισο για φυσιολάτρες και μη. Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, λίγα μόλις λεπτά από την πόλη εκβάλει ο ποταμός Νέδα. Το ποτάμι αυτό, στην πορεία του προς τη θάλασσα σχηματίζει ένα φυσικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς που αποτελείται από φαράγγια, σπηλιές αλλά και καταρράκτες! Ο ευκολότερος τρόπος για να πάτε στους καταρράκτες της Νέδα είναι το χωριό Πλατάνια, παίρνοντας το δρόμο για το Κοπανάκι. Στο χωριό θα βρείτε ένα φυσικό «μπαλκόνι» από όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν δροσιστικό καφέ στα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον παραδοσιακά καφενεία και να απολαύσετε τη θέα από το φαράγγι και τη θάλασσα.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αγιαννάκη
'Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Αγιαννάκη' - John Nousis - Travelmyth.com

Για εσάς που αγαπάτε την περιπέτεια, μια βουτιά στις βάθρες με τα γαλαζοπράσινα δροσερά νερά που σχηματίζουν οι καταρράκτες μέσα στην πυκνή βλάστηση θα σας αποζημιώσει μετά από την κουραστική κατάβαση.

Καταρράκτες στον ποταμό Νέδα
'Καταρράκτες στον ποταμό Νέδα' - John Nousis - Travelmyth.com