Κυπαρισσία - Μικρή σε μέγεθος μεγάλη σε ιστορία

Ιστορία
'Η είσοδος για το Κάστρο της Κυπαρισσίας' - Κυπαρισσία
'Η είσοδος για το Κάστρο της Κυπαρισσίας' John Nousis - Travelmyth.com

Παρά την απουσία πληθώρας αρχαίων μνημείων και εκτενών ιστορικών αναφορών, η Κυπαρισσία είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία που ανάγεται στην προϊστορική εποχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα στους αρχαιολογικούς χώρους της Περιστεριάς, η πόλη κατοικούνταν ήδη από τη 2η χιλιετία Π.Χ και ήταν ακμάζουσα Μυκηναϊκή αποικία. Κατά τους αρχαίους χρόνους, ανήκε στο βασίλειο του σοφού Νέστορα, βασιλιά της Πύλου. Σύμφωνα με τις αναφορές του Ομήρου καθώς και άλλες ιστορικές αναφορές, η Κυπαρισσία συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με αρκετά πλοία. Ήταν σημαντικό λιμάνι από όπου εξάγονταν το ακόμα και σήμερα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο Μεσσηνίας και μετάξι.

Ο Όμηρος την αποκαλεί Κυπαρισσήεντα ενώ πριν την τωρινή της ονομασία η πόλη ονομαζόταν Αρκαδιά λόγω του μεγάλου αριθμού Αρκάδων που κατοικούσαν στην περιοχή. Σύμφωνα με το μύθο, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Κυπάρισσο ο οποίος ήταν φίλος του θεού Απόλλωνα. Ο θεός της μουσικής του είχε χαρίσει ένα ελάφι ως σύντροφο, ο Κυπάρισσος όμως το σκότωσε καταλάθος ενώ κοιμόταν στο δάσος. Η λύπη του ήταν τόσο μεγάλη που ζήτησε από τον θεό Απόλλωνα να μη σταματήσουν ποτέ τα δάκρυά του. Τότε ο θεός τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι του οποίου ο κορμός εκκρίνει διαρκώς ρευστή ουσία που τρέχει σαν δάκρυ στον κορμό του. Σύμφωνα με άλλες ερμηνείες το όνομα της Κυπαρισσίας προήλθε από τα πολλά κυπαρίσσια που υπήρχαν στους λόφους της περιοχής.

Η πόλη λόγω της στρατηγικής της θέσης ως λιμάνι του Ιονίου Πελάγους και δίαυλο προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη κατά τους ιστορικούς χρόνους, αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών πολιτισμών που θέλησαν και κατάφεραν ανά διαστήματα να την προσαρτήσουν στα κράτη τους, ελέγχοντας έτσι τη ναυτιλία και το εμπόριο. Η πόλη πέρασε περιόδους ακμής και παρακμής τόσο στην αρχαία εποχή όσο και μετέπειτα.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, ενώ η απουσία ρωμαϊκών μνημείων υποδηλώνει ότι μετά τη Ρωμαϊκή εισβολή γνώρισε την παρακμή. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους η Κυπαρισσία έγινε ένα από τα 12 βασίλεια της Πελοποννήσου. Αφού ξαναπέρασε σε βυζαντινή κυριαρχία για κάποια χρόνια, το 1460 δέχθηκε τουρκική εισβολή , ενώ μετά από τον πόλεμο μεταξύ Τούρκων και Ενετών περιήλθε στα χέρια των δεύτερων. Κατά την Ενετοκρατία η πόλη αναπτύχθηκε μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Όταν ο σημερινός ελλαδικός χώρος έγινε κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η Κυπαρισσία, όπως και όλη η Μεσσηνία, έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα της απελευθέρωσης. Το 1825 η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τον αιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ, ενώ οι κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν σφαγιάστηκαν.

Σήμερα η Κυπαρισσία είναι μια ήσυχη και γραφική πόλη που όμως δεν ξεχνά την έντονη ιστορία της και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες. Αν εξερευνήσετε αυτή τη φαινομενικά συνηθισμένη πόλη, θα ανακαλύψετε τις πτυχές του πλούσιου παρελθόντος της να ξεδιπλώνονται στα όμορφα πέτρινα σοκάκια της Παλιάς Πόλης.